Kære Maria

Til lykke med embedet – og til lykke til dig og din familie med jeres nye tilværelse her i Ryslinge. Det er dejligt, at jeres ældste piger Anna og Signe går i klasse med vores Christian.

I er lige kommet ud af jeres corona-eksil, sognepræsten har været i isolation i den forløbne uge og nu lader det til at være blevet vores tur i valgmenighedspræstegården. Det er træls, at jeg ikke kan være med i dag. Jeg har ellers glædet mig meget til at komme til gudstjeneste ved dig. I forvejen nyder jeg, når det lykkes mig at kunne gå i kirke ved andre præster, så jeg vil snart finde en lejlighed, hvor jeg kan tage revanche og gæste frimenighedens gudstjeneste.

Da jeg fik beskeden om, at det blev dig, Maria, der skal være min nye kollega, blev jeg virkelig glad. Vi mødtes, da du var præst i Balle Valgmenighed og jeg husker dig som et sødt og hjerteligt, begavet og åbent menneske. Siden fandt jeg ud af, at du også har en skarp pen og modet til at gå ud med dine teologiske synspunkter i medierne. Jeg glæder mig til, at vi som kollegaer kan ses og samarbejde, dele ideer og udveksle tanker og diskutere kirkeliv og teologi.

Da jeg blev valgmenighedspræst, spurgte mange mig, om ikke det var meget ensomt og hårdt. Ingen kolleger og ingen organisation at læne sig op ad? Virkeligheden er med mine øjne, at du i en fri menighed vil få en bestyrelse og en menighed, som er dybt engageret og på alle måder vil søge at gøre det godt for dig at være deres præst.

Og så får du faktisk også en kollega. Nemlig mig. Vi to kommer til at afløse for hinanden. Når du har fri, passer jeg begge menigheder og modsat. Vi dækker hinandens ryg på en måde, så du altid kan ringe til mig, hvis du har brug for hjælp eller brug for at få fri. Her skal du ikke tælle fridage og føre skemaer og regneark. Vi aftaler det bare indbyrdes. Kommer der noget i vejen, så er vi kun et telefonopkald fra hinanden. En sådan ekstra livline er virkelig fantastisk at have.

Vi har nu i hundrede år været to menigheder i samme kirke, men oprindeligt var vi jo samme menighed. De to menigheder frimenigheden og valgmenigheden med hver deres præst og bestyrelse giver os mulighed for at vi samlet kan gå i flere retninger og supplere hinanden.

Vi har allerede et tæt samarbejde mellem de to menigheder og jeg kan kun forestille mig, at det samarbejde vil blive endnu tættere i fremtiden. Her gælder det samme som i andre sammenhænge: At sammen er vi meget stærkere end vi er hver for sig.

Kære Maria Jeg håber, at dit kald her i Ryslinge vil blive til velsignelse både for dig selv og dine kære, for Ryslinge Frimenighed og Valgmenighed og for Ryslinge by. Må Gud være med os alle!

Til lykke fra alle os på Aaskovvej 2 til alle jer på Gråbjergvej 4.

Til lykke og alt godt fra din nye kollega Malene.

Hør talen her