På en bolsjestribet bomuldssnor i min entre hænger et fint lille juletræ i pap fast med en lille træklemme. På forsiden er det guldfarvet og fuld af glimmer. På bagsiden er en børnetegning med teksten ”Glædelig jul morfar og Ann”. Kortet er det eneste julekort, vi har fået i år. Altså ud over de sædvanlige julehilsner fra arbejdspladsen og samarbejdspartnere – men de tæller ikke rigtigt.

Det er ikke fordi, jeg holder regnskab og straffer dem, der ikke skriver til mig ved at undlade at sende julekort næste år. Jeg kender det godt selv; tiden går, og pludselig er det blevet jul uden at man nåede at få bagt de pebernødder og skrevet julehilsner og sendt af sted inden PostNords strenge frist, sådan som man ellers havde lovet sig selv.

Jeg hænger snoren op hvert år i december, og engang var den næsten ikke til at få øje på. De sidste par år er den blevet mere og mere synlig, og der er flere og flere tomme klemmer. Antallet af julekort har været stærkt nedadgående de seneste 10 år, og jeg har tænkt på, hvornår vi ville ramme rock bottom. Og det var altså i år. Men så kom det lille, fine juletræ med glimmer.

Det varmer ekstra meget om hjertet. Ikke fordi det er det eneste, men fordi det er fra vores barnebarn, Julian, på 4 år. Tænk, at han – på eget initiativ, fortalte hans mor faktisk – har haft lyst til at lave et julekort til morfar og mig. Selvom han ikke kan udtrykke sig på skrift endnu, ligger der så meget kærlighed i det kort. Han har tænkt, at han ville sende os en hilsen. Han har tænkt på os. Det gør mig glad og håbefuld på kommunikationens – og julekortenes – vegne. Jeg fortsætter med at sende julekort. Jeg er sikker på, at de varmer lige så meget hos modtageren, som Julians kort gjorde hos mig.

Støt årets indsamling til Julemærkehjemmene

De sidste år har vi startet en ny tradition, hvor årets konfirmander samler ind til et godt formål. I år kan du købe julekort og støtte julemærkehjemmene. Konfirmanderne har knoklet og der er mange fine kort at vælge imellem. Kortene koster 20 kr. pr. styk og kan købes hos Malene. Indtægten fra salget går ubeskåret til Julemærkehjemmene.