Hvornår:
31. oktober 2024 kl. 17:00 – 17:45
2024-10-31T17:00:00+01:00
2024-10-31T17:45:00+01:00
Hvor:
Nazarethkirken
Graabjergvej 4
5856 Ryslinge
Danmark
Pris:
Gratis
Kontakt:
Malene Aastrup

LYS I MØRKET

Gudstjeneste og Halloween. Årets minikonfirmander pynter kirken og inviterer alle børn til en halv times uhyggelig hygge i Nazarethkirken. Levende lys og græskarlygter møder os, når vi ses til sang og fortælling. Vi sætter lys på kirkegården for dem, vi har kær, inden vi alle bliver sendt ud i mørket med lys i vores indre. En god anledning til at tage børnene med i kirken og få talt om både Halloween og Allehelgen og den svære død. Alle kan være med – både børn og voksne.

Fem facts om Halloween

For de fleste er fejringen af halloween lig med græskar, uhygge og USA, og det er heller ikke helt forkert. Men det er omvendt heller ikke hele sandheden.

1. Hvornår er det halloween?

Halloween er altid d. 31. oktober. Ifølge overtro er natten mellem d. 31. oktober og d. 1. november nemlig den nat, hvor de døde har lettest ved at vende tilbage til de levendes verden, eventuelt for at skræmme eller gøre regnskaber op. Men for mange danskere er efterårsferien blevet den tid, hvor man skærer græskar ud.

2. Har halloween en kristen baggrund?

Nej, der er ingen direkte sammenhæng mellem kristendom og halloween. For de gamle keltere i England var festen ved halloween årets store religiøse fest, hvor de også fejrede nytåret. Den katolske kirke gjorde på et tidspunkt 1. november til sin allehelgensdag, og den 31. oktober fik navnet All Hallows Eve, hvilket senere er blevet til Halloween. Men de traditioner, vi forbinder med halloween, stammer fra kelterne.

3. Hvor kommer græskarret fra?

Oprindelig har kelterne brugt roer til at lave lygter af i fejringen af deres nytår. Lygter, som fra starten har haft de skræmmende ansigter, som de har i dag. Meningen med de skrækindjagende lygter var nemlig at holde de dødes spøgelser væk, så de ikke kunne gøre skade på de levende. Men da de første engelske pilgrimme kom til Amerika, måtte de finde på noget andet, da der ikke var roer i Amerika. Til gengæld var der græskar, og de står i dag som et lysende orange symbol på halloween.

4. Hvordan fejres halloween i Danmark?

Højtiden er endnu så ny i Danmark, at den eneste fællesnævner er de lysende græskar og så selvfølgelig temaet om uhygge og gys. Det er nemlig først indenfor de sidste 10 år, at man for alvor er begyndt at fejre halloween her til lands, og der findes stadig mange, som ikke gør det. En del skoler, børnehaver og fritidshjem er dog begyndt at holde halloween. Så møder børnene udklædte op som små hekse, skeletter, vampyrer og andre uhyggelige figurer, og der leges selskabslege, spises kage og danses.

5. Hvordan fejres halloween i andre lande?

I USA, hvorfra vi henter inspirationen til halloween, har hver familie mindst et udskåret græskar foran huset eller i vinduet. Derudover er det skik og brug, at børn i alle aldre går udklædte fra dør til dør, mens de siger trick-or-treat, når de banker på. Trick-or-treat kan bedst oversættes som slik eller skræm, guf eller gys og skal selvfølgelig betyde, at hvis ikke man hoster op med noget slik til børnene, så vender de tilbage og skræmmer. Præcis som man oprindelig var bange for, at de døde ville komme tilbage for at hævne sig på de levende. I USA er der ligeledes også et væld af halloween-fester for både børn og voksne, hvor det forventes, at man møder udklædt op til en aften med hyggelig uhygge.