Hvornår:
18. maj 2021 kl. 11:00 – 14:00
2021-05-18T11:00:00+02:00
2021-05-18T14:00:00+02:00
Hvor:
Nazarethkirken

Program

  • Foredrag: Hvad myterne fortæller os ved Jørgen Kampmann. Jørgen genfortæller tre myter – en kristen, en nordisk og en græsk. Det fascinerende er, at myterne ikke bare er skægge eller gruopvækkende historier. De er fortællinger, som siger noget grundlæggende om det at være menneske. På tværs af tid og sted. Og derfor giver de stadig god mening for os at læse og fortolke i 2021. Mens vi lytter, nyder vi eftermiddagskaffen.
  • Frokost
  • Gåtur med Lise-Lotte Liengaard
  • Kaffe

Tilmelding

Pris: 100 kr. Tilmelding til frokosten ved Malene på 2830 5332 eller maa@ryvm.dk senest søndag den 16. maj.

De fleste af os holder af fortællinger, eventyr og film. Vi lader os underholde, men fortællinger er ikke bare underholdning. Fortællinger er også med til at skabe vores identitet. Sige noget om hvem vi er. Når vi fortæller om vores liv, så vælger vi ud, hvad vi vil fortælle. Erindringer er ikke nødvendigvis sande for andre end én selv.

Derfor er der kommet så mange forskellige litterære genrer på det sidste. Autofiktion er den nyeste og mest provokerende. Knud Romer var den første i Danmark til at skabe skandale ved at skrive sine erindringer med en snert af fiktion, så en masse mennesker følte sig misfortolket af ham. Siden kom Karl Ove Knausgaard til som en mester i den nye autofiktion. Men biografier har altid haft en snert af fantasi over sig. Som Søren Kierkegaard formulerede det, så er der forskel på det, du husker og det, du erindrer.

Når du husker noget, så er det noget faktuelt. Rigtigheden kan blive tjekket, men når du erindrer noget, så kan ingen modsige dig og sige, at det er forkert. For det var sandheden for dig. Hver gang vi fortæller noget om os selv og vores liv, så tolker vi. Vælger nogle perler ud og sætter dem på en snor. Nogle ser deres liv positivt og sætter kun alt det gode og lyse på. Andre ser kun alle problemerne og sætter perler på så tunge som sten og mørke som natten. Hvis det skal være nuanceret, må vi nok sætte både nogle lyse og nogle mørke perler på. Et skønmaleri vil de flestes liv ikke være, men heller ikke en total gyser. Det med at fortælle går langt tilbage. Vi har altid fortalt for hinanden. Før tv og bøger gik fortællinger fra mund til mund. Det er de fortællinger, som vi har rester af i vores myter og sagn.