Hvornår:
15. august 2021 kl. 10:30 – 12:00
2021-08-15T10:30:00+02:00
2021-08-15T12:00:00+02:00
Hvor:
Mødesalen

Fra juli til oktober udstiller Jørgen Kampmann værker med pastelkridt og små figurer i mødesalen. Jørgen har været skolelærer i 35 år og har bl.a. undervist i keramik, sløjd og stenhugning. Derfor har han mange medier til sin rådighed – her har han valgt pastelkridt, som ikke kræver store forberedelser og er lette at komme i gang med.

Jørgen arbejder med forskellige teknikker, bl.a. frottage, hvor han rasper farvepigment ud på papiret og gnider det ud med fingrene. Teknikken er udviklet af den tyske surrealist Max Ernst, som også inspirerede Jørgen til at begynde at male tilbage i 1974. En anden teknik er den, han kalder fraktalstruktur, hvor han bruger kridt til at prikke i papiret:

– Det er min oplevelse, at jo tættere jeg pigmenterer papiret, jo mere kommer det til at ligne foto, siger Jørgen, som også bruger fotos, når han samler inspiration i naturen.

Indfanger naturens væsner

Naturen betyder meget for Jørgen, som ser det som en livsnødvendighed at bevæge sig i den, fordi mennesket er en del af naturen og vi har brug for den sansning, vi oplever, når vi er i den. I mange år har han samlet fotografiske indtryk på sine mange lange gåture i skov og strand, altid med den ide, at ville gøre det vil billede på et tidspunkt.

– Når jeg ser på fotografierne, får jeg øje på noget, der ikke var til stede i naturen. Når jeg kigger på træ eller en trærod, får jeg øje på væsener som bebor billedet og min hensigt er at portrættere naturens besjæling, fortæller han.

Jørgen har malet siden 70’erne, men har indimellem haft lange pauser i sit kunstneriske virke. Indimellem flyder den kreative åre fri igen, og så giver han den fuld gas. De udstillede værket er blevet til på blot tre måneder.

Udstiller også små skulpturer

Jørgen, som også har arbejdet med stenskulpturer, collage og oliemaleri, udstiller ud over pastelværkerne også sine små åndelige væsner, ”kaliputterne”. Han arbejder med dem ud fra et dogme: Figurerne må være lavet af et mix af forvitret træ, knogler, sten og rustent jern.

”Kaliput” er tupilak stavet bagfra og er de grønlandske dæmonfigurers modsætning: Kaliputten er et venligsindet væsen, opgraderet nisse uden det drilske sind, som formidler kontakten til naturen. Jørgens kaliputter udstilles også – men sælges ikke. De er personligt knyttet til ham.

Til ferniseringen fortæller Jørgen om værkerne og hvordan han arbejder med kunsten.